Cukrová vata: päťstoročný fenomén!

Cukrová vata je jedným z najobľúbenejších druhov sladkostí, ktorý sa vyrába z kryštálového cukru, prípadne s použitím farbiva a príchute. Cukor roztavený na karamel sa pomocou prístroja spätne kryštalizuje do vlákien, ktoré sa namotávajú na špajdľu a svojou štruktúrou sa ponášajú na vatu.
     Na cukrovej vate si pochutnávali už talianski šľachtici zo 16. storočia. V tom čase bola jej výroba pomerne náročná, preto ju poznali iba šťastlivci z vyšších kruhov. V roku 1897 americkí vynálezcovia William Morrison a John Wharton vynašli prístroj na výrobu cukrovej vaty, čím sladkú dobrotu sprístupnili širšiemu obyvateľstvu. Čoskoro sa cukrová vata stala vyhľadávanou pochúťkou na jarmokoch, trhoch a slávnostiach.
     Aj v dnešnej dobe je tradičná cukrová vata súčasťou každej dobrej oslavy a akcie. Jej obľúbenosť prerástla do podoby balenej cukrovej vaty, ktorú bežne nájdeme v obchodoch. Zároveň je fenoménom, ktorý ruší bariéry občerstvenia – jej príchuť a vôňa sa často využíva v kozmetike. Najnovšie už nekúpite len šampóny a balzamy na pery pre vaše ratolesti z obľúbenej detskej kozmetiky, ale aj lukratívne dámske parfumy s vôňou cukrovej vaty a s visačkou svetových módnych značiek.

   Cukrová vata je teda v móde! Je ľahučká, chutná a jedna porcia obsahuje len 52 kalórii. A toto je iba pár dôvodov jej neodolateľnosti...